LED rasvjeta (LED trake, LED žarulje)

Led-rasvjeta-01
Led-rasvjeta-02
Led-rasvjeta-03
Led-rasvjeta-04
Led-rasvjeta-05
Led-rasvjeta-06

LED rasvjeta (LED trake, LED žarulje)

Najmoderniji izvor umjetnog svjetla naziva se LED. Radi se o poluvodičkom elementu koji pri prolasku struje kroz svoj interijer, emitira svjetlo. LED u naravi predstavlja kraticu za Light Emitting Diode.

U relaciji sa sastavom kao i fosfornom prevlakom, današnji LED izvori mogu emitirati svjetlo različitih boja. Govorimo dakle, o izvoru svjetla koji ne treba filtere u boji za stvaranje svjetla u boji, već je sam za sebe izvor svjetla u boji.

Najčešće su varijante koje emitiraju crvenu, plavu, zelenu, žutu i zasićeno žutu boju (amber; jantarno žuto).

Bijelo svjetlo dolazi iz plave LED koja povrh poluvodičkog elementa ima fosforni sloj, čija debljina određuje temperaturu boje bijelog svjetla. Što je fosforni sloj deblji, svjetlo koje izlazi iz sklopa je toplije bijelo. Upravo je to razlog manjoj

efikasnosti LED koja emitira toplo bijelu boju svjetla od ekvivalenta koji emitira hladno bijelu boju.

Korištenjem tri osnovne aditivne boje, crvene, zelene i plave (RGB), i njihovim uzajamnim miješanjem, ostvaruje se mogućnost emisije oko 16 milijuna nijansi.

Naravno da je to daleko više od onoga što prosječno ljudsko oko percipira, ali eto, to su tehnološke mogućnosti.

Pojedini LED elementi, danas se montiraju na trake, ili se koriste pojedinačno. U tom smislu nastaju LED trake (stripes) ili LED žarulje (dots).

Stalnim napretkom razvoja LED tehnologije, u današnje vrijeme LED postaje zaista moćan izvor umjetnog svjetla, čime uspješno zamjenjuje konvencionalne izvore u gotovo svim aplikacijama.

Kada govorimo o LED trakama, načelno im se treba osigurati aluminijski profil u kojega se ulijepi LED traka. Za to postoje dva razloga. Najprije, LED izvoru se osigurava kvaliteno odvođenje topline, što je najveći problem LED tehnologije.

Drugi je razlog, precizan nadzor ravnine na koju se LED traka postavlja. Najčešće se profil sa strane ispred LED trake, zatvara prozirnim pokrovnim elementom.

Ovi optički elementi imjau funkciju nadzora snopa svjetla ali i sprečavanja ulaska nečistoća u neposrednu blizinu LED trake. Budući dosta proizvođača nudi svoje proizvode, vrlo je jednostavno odabrati adekvatni ALU profil za Vašu instalaciju.

LED točke (spots) su elementi koji se ograđuju u LED žarulje ili se direktno ulažu u kučište svjetiljke. Time ostvarujemo zamjenski element za konvencionalni element koji je postojao prije.

Žarulje se ugrađuju u svjetiljke, dok se kompletne LED svjetiljke, direktno koriste. Primjer kompletne LED svjetiljke, dan je na slici, a s desne strane je LED žarulja:

Led žaruljePhilips led žarulje

Copyright © art-rasvjeta.hr. Sva prava pridržana. Ovaj tekst je zaštićen autorskim pravom.
 

Saloni LED rasvjete

U salonima Art-rasvjete možete pronaći LED rasvjetu za vanjsko i unutarnje uređenje privatnih i poslovnih prostora.
Bogata ponuda svih vrsta rasvjetnih tijela od lustera, visilica, plafonjera, reflektora i halogenih lampi do različitih stajaćih, stolnih, zidnih, podnih, dječjih svjetiljaka i led rasvjete zadovoljiti će i one najizbirljivije. Posebna je prednost u raznolikosti dizajna, pa svjetiljkama iz našeg salona možete opremiti vrlo moderno uređen prostor kao i onaj u klasičnom ili rustikalnom stilu ...

Galerija fotografija

Galerija fotografija