Rustikalna rasvjeta

Led-rasvjeta-01
Led-rasvjeta-02
Led-rasvjeta-03
Led-rasvjeta-04
Led-rasvjeta-05
Led-rasvjeta-06

Rustikalna rasvjeta

Rustikalni stil

Rustikalni stil rasvjete kao i ukupnog uređenja interijera) svoj postanak datira u doba brojnih samostojnih kuća, koje su činile tkivo naselja. Posebno se to može dočarati kućama tipa koliba. Materijal koji dominira je drvo s ponešto željeznih (čeličnih) detalja. Osim toga, djelovi kuće su izgrađeni od kamenih blokova. Namještaj je bio načinjen od masivnog drveta sa svim svojim tipikumima, a presvlake i ostali djelovi pokućstva, nerijetko su izrađivani iz prirodne kože ili raznih vrsta tkanina. Zavjese su bile obvezni dio ovih prostora, a i one su bile izrađene od tkanina različite propusnosti svjetla. Svi materijali su imali svoje prirodne boje i teksture, koje su zaokruživale toplinu prostora.

Prostorima su često dominirali i elementi iz životinjskog svijeta, od trofejnih ukrasa na zidu do cijelih životinjskih koža na podovima. Ukrasi po zidovima i stalažama bili su izrađeni iz porculana, terakote i stakla, a slike su bile podosta rijetki ukras.

Jedan od centralnih elemenata prostora bilo je ognjište ili, kod bolje stojećih ljudi, zidni kamin. Oko tih su se mjesta okupljali ukućani i kratko zabavljali tijekom večernjih sati, čitajući, pričajući priče ili pjevajući u svečanijim prigodama. Vatra, kao element, imala je funkciju grijanja ali i svjetla, pa joj se pridavala posebna pozornost, održavajući ju živom ponekad i tijekom cijele noći, u zimskim danima.

Iz početka rasvjeta je bila na bazi voštanica i petrolejskih svjetiljaka, a kasnije je dominirala plinska rasvjeta. Ugođaj koji se osjećao u takvim prostorima je bio mješavina emotivnih krajnosti. Od topline koju su stvarali brojni manji izvori svjetla sa svjetlom toplo bijelih nijansi, sve do mističnosti i gotovo zebnje, u tamnim nerasvijetljenim kutovima i prolazima.

Budući je rustikalni stil iznimno teksturalni, ugođaj bi se stvarao već s malim količinama svjetla iz postojećih izvora.

Uvođenjem električne rasvjete, vrsta i broj svjetiljaka u ovakvim prostorima, povećao se i dopunio funkciju. Tako su se počele pojavljivati viseće svjetiljke i podne stojeće svjetiljke. Do tada svjetiljke su bile isključivo zidne i stolne.

Materijali od kojih su svjetiljke izrađivane bili su drvo, metal i staklo, sa platnenim ili pergamentnim sjenilima. Ova sjenila su uvelike smanjivale efikasnost svjetiljaka, jer su to iz početka bili dosta debeli i neprovidni materijali.

Danas, u doba sintetskih materijala, paleta proizvoda iz domene rustikalne rasvjete uvelike se povećala, međutim dizajn svjetiljaka je ostao gotovo isti kao i na početku. Tako govorimo o svjetiljkama na bazi metalne konstrukcije s drvenim ukrasima te platnenim sjenilima.

Rustikalni stil nije rezerviran samo za interijer. Ako je Vaša kuća izgrađena na bazi kamenih blokova ili drvenih elemenata, rasvjetom možete stvoriti ugođaj prave rustike. Načelno, svjetlo bi trebalo naglasiti materijale i njihovu teksturu, a to se ostvaruje s postavljanjem usmjerenih svjetiljaka u zemlju ili gornji rub građevine, te usmjeravanjem svjetla uz zid. Na ovaj način naglašavaju se neravnine i tekstura materijala i u konačnici se replicira dojam kojega zgrada ostavlja tijekom dnevnog svjetla.

Vaš dom ne mora biti u nekim udaljenim planinskim djelovima zemlje da bi u njemu stvorili rustikalni ugođaj. Ovaj stil može „zagrijati“ svaki prostor, bio on u udaljenim samotnim lokacijama, predgrađu ili u samom centru grada. U konačnici, boravite u interijeru a interijer možete dekorirati prema vlastitoj želji i nahođenju, spretno kombinirajući materijale, boje te svjetiljke. Ne zaboravite da je za stvaranje ugođaja u prostoru od presudnog značaja rasvjeta, pa Vam iskrenstručne usluge u tom smislu ako sami niste u mogućnosti procijeniti.

Copyright © art-rasvjeta.hr. Sva prava pridržana. Ovaj tekst je zaštićen autorskim pravom.

 

Rustikalna rasvjetaRustikalne lampe

Saloni LED rasvjete

U salonima Art-rasvjete možete pronaći LED rasvjetu za vanjsko i unutarnje uređenje privatnih i poslovnih prostora.
Bogata ponuda svih vrsta rasvjetnih tijela od lustera, visilica, plafonjera, reflektora i halogenih lampi do različitih stajaćih, stolnih, zidnih, podnih, dječjih svjetiljaka i led rasvjete zadovoljiti će i one najizbirljivije. Posebna je prednost u raznolikosti dizajna, pa svjetiljkama iz našeg salona možete opremiti vrlo moderno uređen prostor kao i onaj u klasičnom ili rustikalnom stilu ...

Galerija fotografija

Galerija fotografija