Tropski stil rasvjete

Led-rasvjeta-01
Led-rasvjeta-02
Led-rasvjeta-03
Led-rasvjeta-04
Led-rasvjeta-05
Led-rasvjeta-06

Tropski stil rasvjete

Tropski stil

Najtopliji stil svakako je tzv. Tropski stil, koji je respektivan dekoru interijera ali i eksterijera. Ugodan i topao, ovaj stil počiva na prirodnim bojama materijala i njegovim teksturama, čime se od prostora stvara zona visoke ugode, gotovo tropskog raja u vlastitom domu.

 

Stil je definiran u četrdesetim godinama prošlog stoljeća, na Havajima a kasnije dopunjen različitim elementima dekora u pedesetim godinama dvadesetog stoljeća, podstilom koji se naziva „Havana stil“. Konačno je definiran u kasnim osamdesetima, unošenjem elemenata Kariba i Floride. Bazne premise stila su britanski kolonijalni elementi interijera, gdje je korišteno mnogo prirodnog drveta u kombinaciji s različitim tkaninama Orijenta.

Tipično za uređenje u okviru Tropskog stila, su mnogi akcenti poput tropskog voća i cvijeća, živopisnih tkanina kojima se prekrivaju djelovi pokućstva za sjedenje ili odmor. Nerijetko se provlače motivi životinjskog svijeta iz ekvatorijalnog pojasa, poput majmunčića, velikih mačaka, tropskih ptica i tropskih riba. Namještaj je u glavnom izrađen od drveta ili ratana,  često i od bambusa. Elementi dekora ovoga stila lako se rekonfiguriraju i za druge stilove, čime se unosi dah divljega i neobuzdanoga u svakodnevni uokvireni kontekst. Simulacija listova palmi ili eukaliptusa, povoljan su dodatak, koji zaokružuje stilsku intervenciju.

 

Dominantne boje su žive i tople, ponekad pomiješane s tonovima zemlje i pijeska.

Svjetiljke koje se uklapaju u ovaj stil, obuhvaćaju ponešto od navedenoga, čime se stapaju s drugim elementima interijera ili eksterijera. Dakle materijali su drvo, ratan, bambus, počesto u kombinaciji s tkaninama vividnih boja, dok su forme preuzete iz prirode, počesto simulirajući stabla.

 Tropsku temu, koja je vrlo razigrana, u potpunosti zaokružuju uzorci iz tropskih predjela, koji stvaraju ugođaj svojim uzorkom i teksturom.

Rasvjeta koja odgovara ovom stilu, obuhvaća veliki broj navedenih elemenata, stvarajući opuštenu ali i toplu, razigranu atmosferu u interijeru. Izvori svjetla su topli a sjenila svjetiljaka od onih boja pijeska ili zemlje do sjenila tipa drvena rešetka sa malim procijepima između drvenih lamela. Ponekada su sjenila obojana motivima iz prirode tropskog pojasa. U svakom slučaju glavni konstrukcijski vidljivi element svjetiljaka je drvo, u svim tonovima i finiturama, od mat do sjajnoga.

 

U zoni eksterijera, elementi su baldahini ili drvene strehe, kojima se uz dodatak svjetiljaka koje emitiraju zrakasto svjetlo (poradi svojih sjenila) stvara pravi ugođaj tropskih predjela.  Svjetiljke su često lampionskog tipa, ovješene sa stropa, no moguća je uporaba i podnih svjetiljaka oblika kugle ili višekutnika. Ono što je tipično, su uvijek sjenila izrađena od drvenih letvica ili lamela, koje daju ugođaj zrakaste rasvejte.

Copyright © art-rasvjeta.hr. Sva prava pridržana. Ovaj tekst je zaštićen autorskim pravom.

 

Saloni LED rasvjete

U salonima Art-rasvjete možete pronaći LED rasvjetu za vanjsko i unutarnje uređenje privatnih i poslovnih prostora.
Bogata ponuda svih vrsta rasvjetnih tijela od lustera, visilica, plafonjera, reflektora i halogenih lampi do različitih stajaćih, stolnih, zidnih, podnih, dječjih svjetiljaka i led rasvjete zadovoljiti će i one najizbirljivije. Posebna je prednost u raznolikosti dizajna, pa svjetiljkama iz našeg salona možete opremiti vrlo moderno uređen prostor kao i onaj u klasičnom ili rustikalnom stilu ...

Galerija fotografija

Galerija fotografija